Behandelen

Halfjaarlijkse controle’s

Naast klinische en röntgenologische screening wordt er ruim tijd besteed aan de mondhygiëne van het kind. Preventie staat bij ons vooraan op de lijst. Voorkomen is beter dan genezen. Bij ieder controle volgt er een poetsles. Bij kinderen tot 10 jaar worden de ouders betrokken bij de poetslessen. Zo nodig wordt er ook een fluorideapplicatie gedaan.

Preventieve behandelingen

Bij ieder kind wordt de cariësrisico bepaald. Dit houdt in hoe hoog het risico van het kind is op het krijgen van gaatjes. Om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan zijn soms preventieve behandelingen nodig zoals fluoride-applicaties of sealants. Sealants zijn een dun beschermlaagje dat de groeven van een kies opvult. Hierdoor blijven etensresten niet tussen de groefjes van de kiezen.

Vullingen

Als bij de halfjaarlijkse controle gaatjes worden gezien maken we een afspraak voor het vullen van de gaatjes. Dit houdt in dat het geïnfecteerde gedeelte van de tand wordt schoongemaakt en weer wordt opgevuld met vulmateriaal.

Trekken van een tand

Soms is een melktandje niet meer te behouden in verband met een groot gaatje of ontsteking/abces. Soms is dan het trekken de beste oplossing om de ontsteking te genezen en de pijn te behandelen.